Ρητορικά και λιτά! (όρθιο κοτόπουλο στο φούρνο,ψητές πατατούλες)

Θα ήθελα να πώ μια ιστορία,που δεν την γράψανε τα βιβλία,αλλά αυτή την χρονική στιγμή δεν μπορώ να το κάνω.Δεν μπορώ να αποφασίσω εάν νυστάζω ή όχι,αλλά είμαι σίγουρη ότι ζεσταίνομαι αφόρητα.Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια ή όχι;Δεν ξέρω.Ή μήπως δεν θέλω να απαντήσω;Μπορώ να γεμίσω αυτό το post  με ρητορικά ερωτήματα ή οχι;Μάλλον μπορώ,οπότε καλύτερα να πάμε στη συνταγή.

Η συνταγή για το κοτόπουλο είναι απο την εφαρμογή της weber για το iphone.Η σελίδα της είναι www.weber.com.

Υλικά για 3-4 άτομα

για την κοτούλα
1 ολόκληρο κοτόπουλο μέτριο (1-1,5 Kgr)
1/2 τενεκεδάκι μπίρα (χρειαζόμαστε και το τενεκεδάκι, μην το ανακυκλώσετε προς το παρόν)
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη,μουστάρδα,λίγο νερό,λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο,ταψάκι σχετικά βαθύ

για τις πατάτες

500-700 gr φρέσκες μικρές πατατούλες με την φλούδα, πολύ καλά πλυμένες (εάν δεν βρείτε
πάρτε μεγάλες πατατούλες και κόψτε τες  κυδωνάτες *
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη,φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο,το χυμό ενός μεγάλου λεμονίου,μισό φλυτζάνι  ελαιόλαδο,μια κουταλιά μουστάρδα

* κυδωνάτες: το σχήμα που έχουνε οι πατάτες φούρνου


Εκτέλεση

Πέρνουμε το βαθύ ταψάκι μας και καλύπτουμε τον πάτο του με λαδόκολλα και στη συνέχεια με ένα δάχτυλο νερό.Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός:Γισ νσ κσθσρίσουμε ευκολότερα το ταψί και να μη λερωθεί ο φούρνος μας.
Πέρνουμε το ανοιχτό τενεκεδάκι μπίρας,με την μισή μπίρα να βρίκσεται ακόμη μέσα σε αυτό (ελπίζω την υπόλοιπη να την πιείτε και να μην την πετάξετε)και το τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο,αφήνοντας όμως ανοιχτή την τρύπα στο πάνω μέρος του.
Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο μέσα-έξω,ρίχνουμε ρίγανη μέσα-έξω και το αλείφουμε με μουστάρδα μόνο έξω!
Πέρνουμε το ταψί μας,βάζουμε το τενεκεδάκι στο κέντρο του.Στη συνέχεια βάζουμε την κοτούλα μας να κάτσει επάνω στο τενεκεδάκι.Τη στερεώνουμε καλά να μην τουμπάρει και έτσι "όρθια" όπως είναι την βάζουμε στο φούρνο.




Ψήνουμε στους 180-190 C  μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα της (ίσως χρειαστεί να περιστρέψετε το ταψί μέσα στο φούρνο ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα)
Μόλις ροδίσει,βγάλτε την και σερβίρετε.Η επιτυχία είναι σίγουρη!Πετσούλα τραγανή (καθώς στραγγίζει και δεν ακουμπάει στα υγρά του ταψιού) και στηθός ζουμερό (αφού οι ατμοί της μπίρας το περικυκλώνουν απο παντού).



ΥΓ: Μην σας τρομάζει η μαυρίλα στις παραπάνω φωτογραφίες.Τραβήχθηκαν πριν αποφασίσω να προσθέσω στη συνταγή το νερό στο ταψί!

Και πάμε και στη  εκτέλεση του συνοδευτικού μας.
Βάζουμε τις μικρές μας πατατούλες σε ένα ταψί,αφού πρώτα τις χαράξουμε σαν να είναι καρβαλάκια ή ακορντεόν.Αν δεν βάλετε μικρές πατατούλες παραλείψτε τη χάραξη.
Τις βάζουμε στο φούρνο έτσι όπως είναι.Σκέτες,σκέτες,σκέτες!Τις ψήνουμε περίπου 30'.Τις βγάζουμε απο το φούρνο,τις βάζουμε σε μία σαλατιέρα και τις περιχύνουμε  όσο είναι ζεστές με λαδολέμενο που φτιάχνουμε με τα υπόλοιπα υλικά μας (αλάτι,πιπέρι,ρίγανη,φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο,το χυμό ενός μεγάλου λεμονίου,μισό φλυτζάνι  ελαιόλαδο,μια κουταλιά μουστάρδα).Ανακατώνουμε καλά.



ΥΓ:Δυστυχώς φωτογραφία,αφού ψηθήκανε δεν υπάρχει.Επάνω τις βλέπετε ωμές και χαραγμένες,έτοιμες για ψήσιμο.

Αυτά για τώρα,καλή όρεξη.