T.G.I. Friday's

Καλή επιτυχία ! (ψωμάκι και βάση ipad)

Το καλοκαιράκι έφτασε και μαζί με αυτό και η εξεταστική.Επίσης ήρθαν και απήρθαν οι πανελλαδικές και πληθώρα άλλων εξετάσεων.Είσαι έφηβος;Δίνεις πανελλαδικές.Πέρασες την εφηβεία και αρνήσε να μεγαλώσεις;Έχεις εξεταστική.Μεγάλωσες αρκετά,τόσο όσο να ανησυχείς για την υγεία σου;Δίνεις εξετάσεις αίματος και ούρων.Σε όποια κατηγορία και να ανήκεις σου εύχομαι καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου.

Δεν θα ασχοληθώ με το να με κατηγοριοποιήσω σε μια απο τις παραπάνω περιπτώσεις,απλά θα σας πώ πως οδεύω κι εγώ προς τις μακρινές,δροσερές και εξωτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί το ΕΑΠ (ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο) για να κάνω τις διακοπές μου και να εξεταστώ σε δύο μαθήματα παρακαλώ.

Για να προετοιμαστώ λοιπόν γι αυτά τα δύο μαθήματα,έπρεπε πρώτα να  δημιουργήσω λίγο με τα χεράκια μου και μετά να λύσω τις ασκήσεις μου με το μικρό πλήν δυναμικό μυαλουδάκι μου.

Η τελευταία μου ενασχόληση είχε να κάνει με την δημιουργία ψωμιού και μάλιστα απο τα πολύ κάτω επίπεδα.Ξεκίνησα να φτιαξω προζύμι.Δυστυχώς δεν είμαι ικανοποιημένη με τις αποδόσεις  μου και αισθάνομαι και λίγο φόνισσα των ζυμομήκυτων.Είμαι πολύ κοντά στο να σταματήσω να τους σκοτώνω, ευτυχώς.Ψάχνωντας τρόπους επιβίωσεις του προζυμιού μου,βρήκα τον παρακάτω τρόπο για να κάνεις ψωμάκι και μάλιστα χωρίς να ζυμώσεις.

Τα υλικά πολύ απλά


3 φλυτζάνια αλέυρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
1 και 1/4 κουταλάκια του γλυκού  αλάτι
1 και 1/2 φλυτζάνι νερό

Εκτέλεση

Πέρνουμε μια λεκανίτσα,βάζουμε όλα τα υλικά μας και τα ανακατώνουμε απλά και απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.Τα αφήνουμε για 18 ώρες!!!Ναι,καλά διαβάσετε.Περιμένετε για 18 ωρές και μετά αφήστε την ελαφρώς ρευστή σας ζύμη σε μια αλευρωμένη πετσέτα για 1 1/2 ωρίτσα να φουσκώσει

Ανοίγουμε το φούρνο μας να προθερμανθεί στους μέγιστους βαθμούς που έχει  και μέσα στο φούρνο βάζουμε ενα βαρύ μαντεμένιο σκεύος να κάψει και αυτό (εγώ δεν έχω και χρησιμοποιήση την βαριά μου τεφάλ κατσρόλα-χωρίς πλαστικά χερούλια φυσικά).Μόλις ο φούρνος μας πιάσει τελική ταχύτητα,ρίχνουμε μέσα το ψωμί μας και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.Είναι πανεύκολο!Είναι πεντανόστιμο!Τολμήστε το!



Σας παραθέτω φωτογραφίες απο τα ψωμάκια μου






Και επειδή οι 18 ώρες δεν περνάνε εύκολα σας παραθέτω ένα βίντεο με τη εκτέλεση του ψωμιού ώστε να σας λυθούν τυχόν απορίες για το χειρισμό της ζύμης (είναι σχετικα ρευστή και δεν κουμανταρετε εύκολα).

http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU

Το βιντεάκι όμως κρατάει μερικά λέπτα.Για να περάσουν οι ώρες λοιπόν σας δίνω και το παρακάτω link για να κάνετε μια βάση για το  ipad  ή για κάποιο άλλο tablet που τυχόν έχετε.

http://www.bettycrockerass.com/2011/04/tutorial-for-ipad-standrest.html

Εγώ έκανα την δική μού βάση για να ξεκουράζετε το pad του Β. που έχει και αυτός την εξεταστική του.Καλή επιτυχία και σε εσένα Β.






Θα σπάσω κούπες (Τσουρέκια)

"Θα σπάσω κούπες για τα λόγια που 'πες"  λέει το γνωστό λαϊκό άσμα και μου φέρνει στο νού τα λόγια που είπα με την παρέα μου την Μ.Πέμπτη.Τα τελευταία χρόνια τυχαίνει την Μ.Πέμπτη να   μαζευόμαστε με την παρέα μου και να πίνουμε ένα κρασάκι εν όψη των εορτών,κάτι σαν το δικό μας  μυστικό δείπνο.Εκεί λοιπόν, στη συνάθροιση μας, απασχόλησε μερικούς απο εμάς η παρακάτω  ερώτηση:
Έχουμε σπάσει;
   Όχι,δεν αναφερόμασταν στο αν σπάσαμε κούπες,αναφερόμασταν στο αν έσπασε η επιδερμίδαμας!Και δεν το συζητούσαμε μόνο γυναίκες,αλλά απασχολούσε και κάποιους απο τους άντρες της παρέας.Σίγουρα τα τελευταία χρόνια το είδωλο μας στον καθρέφτη άλλαξε.Λίγο στα μαλλιά,λίγο στο μέτωπο και γύρω απο τα μάτια,λίγο στην κοιλία ή τον πωπό.Λίγο παντού!Τώρα αν πρέπει αυτό να μας στεναχρεί ή όχι,δεν μπορώ να το απαντήσω.Ούτε και εκείνο το βράδυ συζητήθηκε απ όσο θυμάμαι.Αν παραμένουμε όμορφοι και sexy;Η απάντηση είναι προφανής!Εννοείται!Υποκειμενικά και αντικειμενικά!
Μπορεί ο καθρέφτης να δείχνει άλλα,αλλά η ψυχή βλέπει αυτά που έβλεπε απο πάντα!
Μας βλέπω το ίδιο ωραίους,το ίδιο sexy και το ίδιο διασκεδαστικούς!
Στην υγειά της παρέας μας λοιπόν που κάθε χρόνο μας κάνει να περνάμε το ίδιο καλά και να απορούμε γιατί ο κόσμος γύρω μας μεγαλώνει,αλλά εμείς παραμένουμε παιδιά;

Η συνταγή αυτή του post σχετίζεται με τις ημέρες που πέρασαν και αν και ακούγεται τρομακτική,πίστέψτε με δεν είναι.

Τσουρέκια

υλικά για 6 τσουρέκια

1800 gr αλέυρι για τσουρέκι (σκληρό) (το γράφει η συσκευασία,κάνει και ο "ρομπέν" για όσους βρεθούν μπροστά στα ράφια του σούπερ μάρκετ)
7 αυγά
λίγο αλάτι(όχι μια πρέζα,κάντε τες τρείς)
200gr μαγιά νωπή κατα προτίμηση,εάν βάλετε ξερή χρησιμοποιείστε 3 1/2 φακελάκια
600 ml γάλα
480 gr βούτυρο τύπου Κέρκυρας
720 gr ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού ή/και γκρέιπφρουτ
μαχλέπι,κακουλέ σε σκόνη απο ένα φακελάκι (περίπου 5 gr από το καθένα)
μαστίχα χίου σε σκόνη  1-2 φακελάκια
μερέντα ή μαρμελάδα εάν τα θέλετε γεμιστά
ένα αυγό καλά χτυπημένο για επάλλειψη
αμύγδαλα φιλέ για γαρνίρισμα
βανίλια σε σκόνη 3 τμχ ,εάν έχετε φρέσκια ακόμη καλύτερα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα (δεν θέλουμε να καίει αλλά να είναι χλιαρό-να αντέχει το δαχτυλό μας αν το βουτήξουμε στο γάλα,εάν είναι καυτό θα χαλάσει τη μαγιά μας) και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά μας.Προσθέτουμε 450 gr απο το αλεύρι μας  και ανακατώνουμε απαλά ώστε να έχουμε ένα λείο χυλό.Αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει μία ώρα τυλάχιστον.




Στη συνέχεια χτυπάω τα αυγά πολύ καλά και προσθέτω τη ζάχαρη,το ξύσμα και τη βανίλια.Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να έχω μια  αφράτη "κρέμα".


Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο να λιώσει (δε το αφήνω να κάψει).
Σε ένα λεκανάκι  ρίχνω το υπόλοιπο αλεύρι  και τα μπαχαρικά και κάνω μια λακουβίτσα στη μέση.Ρίχνω στο αλεύρι το μείγμα των αυγών,ανακατώνω καλά και προσθέτω το προζύμι που έχει εν τω μεταξύ φουσκώσει.



Ανακατεύω απαλά μέχρι να έχω ένα ομοιόμορφο μείγμα και προσθέτω σίγα σιγά το βούτυρο.Μόλις η ζύμη μας απορροφήσει όλο το βούτυρο την αφήνουμε να φουσκώσει τουλάχιστον 2 ώρες.



Στη συνέχεια ζυμώνω ξάνα το μείγμα (όχι με μπουνίες αλλά με κυκλικές κινήσεις,πέρνωντας μείγμα απο κάτω και φέρνοντάς το προς τα επάνω).Αφήνουμε τη ζύμη να ξαναφουσκώσει για κανένα 2ώρο ακόμη.
Αφού ξαναφουσκώσει η ζύμη μας αρχίζω και την πλάθω.Κάνω κορδόνια και τα πλάθω σε πλεξούδα ή ότι άλλο σχήμα μας αρέσει.

Τοποθετώ σε βουτυρωμένο ταψί και  αφήνω να φουσκώσουν,όχι 2 ώρες κανένα 20λεπτο αρκεί.Αλοίφω τα τσουρέκια με το αυγό και πασπαλίζω με τα αμύγδαλα.Ψήνω στους 180°C (προθερμασμένος φούρνος ακόμη και αν χρησιμοποιούμε τον αέρα) για περίπου μισή ώρα (εξαρτάται απο τον φούρνο) μέχρι να ροδίσουνε.Μόλις τα βγάλω απο το φούρνο,τα αφήνω κανένα πεντάλεπτο και τα τυλίγω με μεμβράνη φαγητου.



Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.

Μερικές συμβουλές:
Τα τσουρέκια θέλουνε ζέστη!!!
Καλό είναι τα υλικά να τα έχετε ζεστά ακόμη και το αλεύρι.Εγώ βάζω το αλεύρι,το λιωμένο βούτυρο,τα χτυπημένα αυγά και το προζύμι πάνω στα καλοριφέρ ή στο φούρνο στους  50°C.
Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την κλασική κουβέρτα και να τυλίξετε  το προζύμι.
Εάν το προζύμι δεν φουσκώσει,δεν θα φουσκώσουν και τα τσουρέκια σας.Έτσι ενα δεν είστε σίγουροι,ετοιμάστε πρώτα το προζύμι σας και μόλις πάρει την ανιούσα ασχολειθείτε με τα υπόλοιπα υλικά.
Τέλος καθώς τα τσουρέκια σας θα βρίσκονται στο ταψί και θα φουσκώνουν,υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν μεταξύ τους,έτσι εκτός απο το να αφήσετε κενό μεταξύ τους,χρησιμοποιείστε ένα καθαρό χαρτόνι,καλύψτε το με αλουμινόχαρτο και βάλτε το ανάμεσα στα τσουρέκια.Έτσι και δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους και ύψος θα πάρουνε.
Τέλος,εαν αποφασίσετε να κάνεε όλη τη δόση χρησιμοποιήστε μεγάλα λεκανάκια,καθώς η ζύμη θα φουσκώσει πολύ.Εάν δεν έχετε μοιράστε την στα  2.