ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ (σούβλισμα αρνιού)




Ο Γιώργος Γ. τα καλοκαιρινά σαββατοκύριακα τα περνάει στη χαλκιδική. Σχεδόν κάθε σαββατοκυριακό πάει για ψάρεμα με το γιό του τον Κωνσταντίνο . Και το έχουν τα παιδιά!!!.Απίστευτοι ψαράδες!!!Το ένα σαββατοκύριακο ψάρεψαν μια συναγρίδα 7 κιλά,το επόμενο ένα μαγιάτικο 18 κιλά. Οι διπλανές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν τα άνωθεν.



Τα σαββατοκύριακα που ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος ψαρεύουν, εγώ είμαι εκεί και κοιμάμαι,κολυμπάω και φορτίζω τον αιμίλο το μήλο (=MacBook), μπας και κάνω καμιά δουλειά που όλο το χειμώνα δεν κατάφερα να κάνω. Τη συγκεκριμένη δεν καταφέρνω να την τελειώσω από πέρσι (2008) το πάσχα. Έτσι μετά από ενάμιση χρόνο και αφού κουβάλησα τον αιμίλο στη θάλασσα σαν σύγχρονο tech junkie με χαρά σας παρουσιάζω το πασχαλινό μου project.


Ο μέλων έψαχνε κάποτε συμβουλές για σούβλισμα αρνιού. Με μέντορα τον πατέρα του, απέκτησε μεγάλη εμπειρία στο ψήσιμο και στο σούβλισμα,αλλά μια δεύτερη γνώμη του ήτανε χρήσιμη.

Με μέντορα τον πατέρα μου, απέκτησε κι εγώ μεγάλη εμπειρία στο ψήσιμο και στο σούβλισμα και αποφάσισα κι εγώ να γράψω ένα μίνι οδηγό σουβλίσματος για όσους χρειάζονται μια δεύτερη γνώμη.


Μάθημα νούμερο ένα





Ξεχωρίστε το αρνί από το κατσίκι

Ποιό να είναι άραγε το αρνί και ποιό το κατσικάκι;

Λοιπόν η σωστή απάντηση είναι, αριστερά το κατσικάκι,δεξιά το αρνί. Το αρνί έχει μια "καμπούρα"στη μύτη του όπως φαίνεται στη φωτογραφία,επίσης είναι πιο παχύ από το κατσικάκι και στο κεφάλι του δεν έχει πολύ κρέας. Τέλος κάτι που δεν φαίνεται στη φωτογραφία το κατσικάκι έχει στενή ουρά, ενώ το αρνί φαρδύτερη





Μάθημα νούμερο 2


Πόσες φορές είδατε να σπάει η ραχοκοκκαλία ενός αρνιού πάνω στη σούβλα;

Εάν σας έτυχε πολλές, η υπηρεσία τηλεσουβλίσματος έχει τη λύση. Απλή και εύκολη, αλλά πρέπει να προνοήσετε πριν φτάσει το αρνάκι σπίτι σας.

Ζητήστε απ΄τον κάλφα –από ποιόν;Ζητήστε από τον τον σφαγέα ή τον κρεοπώλη σας εάν γνωρίζει να αφαιρέσει ένα νεύρο που έχει το αρνάκι σας, στην αρχή της ραχοκοκκαλιάς του. Έτσι οι πιθανότητες να μην διαλυθεί είναι περισσότερες.


Μάθημα νούμερο 3


Δέσιμο στη σούβλα. Θέλουμε σύρμα καθαρό,πένσα καθαρή και μια μεγάλη καθαρή επίσης βελόνα για ράψιμο με καθαρή χοντρή κλωστή.

Ξεκινάμε με το πέρασμα της σούβλας .Την περνάμε από το κεφάλι και στη συνέχεια στη κοιλία.


Τώρα πια χρησιμοποιούμε τα καθαρά σύνεργα που προαναφέραμε.Η σουβλά καθώς θα περαστεί στην κοιλιά ,θα πρέπει να δεθεί με την ραχοκοκκαλία του αρνιού,ώστε να μην σπάσει και να γυρίζει σταθερά. Οχι να γυρνάει η σούβλα και το αρνί να κάνει του κεφαλιού του!!!!



































































Παρακάτω βλέπουμε πως φαίνονται τα δεσίματα σε ραχοκκοκαλια και κοιλιά απο την έξω πλευρά .




































Και πάμε και στα ποδαράκια.Τα ποδαράκια μάλλον την έχουν την μανούρα τους,αλλά έμαθα πως ταχτοποιούνται την ώρα που τα σφάζουνε.Και τώρα που το σκέφτομαι έτσι θα είναι μια που δεν θυμάμαι ποτέ να είδα αρνάκι σφαγμένο και τα πόδια του να πηγαίνουν πέρα δώθε.

Τα ποδαράκια θα τα ανοιξουμε να περασουμε ευκολότερα τη σούβλα και μετά θα τα ξανακλείσουμε.Θα τα δέσουμε κιόλας και θα είμαστε ετοιμοί.








Και μία εικονα απο την πίσω μεριά



















Δεν ξεχνάμε το στερέωμα με σύρμα



















Α,να και τα μπροστά ποδαράκια.Ετοιμα ταχτοποιημένα,αυτά δεν δενονται πουθενά.


















Είμαστε έτοιμοι λοιπόν,κάνουμε και μερικές χαρακιές στα ποδαράκια και τα μπουτάκια όπου θα βάλουμε αλατορίγανη και φύλλα δάφνης και ξεκινάμε το ψήσιμο.Η οικογένεια μου δεν χρησιμοποιεί εξτρά λίπος για να αλοίψει το αρνάκι,επίσης πρώτα το βάζουμε στην ψιλή θέση στη σούβλα να ψηθεί καλά και μετά το χαμηλώνουμε για να πάρει και χρώμα και να ξεροψηθεί.

Ελπίζω το αποτέλεσμα να μοιάζει κάπως έτσι και σε εσάς.




ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!!






2 σχόλια:

thomi είπε...

πωπω τελειες φωτος...
μου ηρθε μια λιγουρα λεμεεεεεεεεεε

thomi είπε...

θα γράψεις τιποτις αλλο σαυτο το ερμο το ιστιολογιό σου??????????
μπαινω-ξαναμπαινω τα ιδια κ τα ιδια.
νισαφι πια