Φθινώπορο (Φασόλια/Γίγαντες στο φούρνο με σπανάκι).

Εδώ στη Θεσσαλονίκη βρέχει.Κι εχθές έβρεχε.Και κάνει και κρύο.Ο καιρός δεν με πτόησε παρ' όλ' αυτά  και βγήκα μια βολτούλα με καλούς φίλους την Κυριακή.Εκεί λοιπόν συζητώντας  με τον Παντελή, για τον "Ερμή" (το γνωστό εστιατόριο στην Ρογκότη)
,αναφέρθηκα σε  ένα πολύ νόστιμιο πιάτο που είχα φάει εκεί.Ότι πρέπει για χειμώνα.
Επειδή πειναω λιγάκι,ας περάσουμε στο κυρίως θέμα.

υλικά  (για 4 άτομα)

1/2 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
4-5 φλιτζάνια φασόλια ή γίγαντες μουσκεμένα και βρασμένα έτοιμα προς βρώση (πρίν τα φουσκώσετε θα είναι περίπου 2-3 φλιτζάνια)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 καρότα σε ροδέλες
3 ντομάτες τριμμένες στο ρεντέ ή 1 φλιτζάνι έτοιμο χυμό ντομάτας
1 κ.γ πελτέ ντομάτας
δαφνόφυλλα,αλάτι,πιπέρι κόκκινο (γλυκό ή καυτερό),κύμινο,ριγάνη,σουσάμι (προεραιτικά)
και ελαιόλαδο

Εκτέλεση:



Πέρνουμε ένα pyrex/ταψί και ρίχνουμε όλα τα υλικά μας μέσα (εκτός απο το σουσάμι).
Ανακατεύουμε καλά και προσπαθούμε όσο μπορούμε τα φύλλα του σπανακιού να μη εξέχουν απο το μείγμα μας και καούν.Προσθέτουμε και λίγο νεράκι,έτσι ώστε να σκεπάζει ελαφρώς το φαί μας.
Ψήνουμε στους 180 για 40 λεπτά περίπου.Σερβίρουμε με πασπαλισμένο σουσαμάκι και έξτρα ελαιόλαδο.





Σε αυτό το σημείο να σας θυμήσω ότι τόσο τα μουσκεμένα, όσο και τα βρασμένα φασόλια καθώς και το σπανάκι και το καρότο, μπορούν να μπουν στην κατάψυξη.Έτσι  θα μπορείτε να ετοιμάσετε το παραπάνω φαγάκι μάνι,μάνι.


1 σχόλιο:

lena είπε...

Μαγειρεύοντας την συνταγή ξανά και ξανά,πιστέυω τελικά πως είναι καλύτερα να βάλουμε το σπανάκι προς το τέλος του μαγειρέματος για να παραμείνει "ζωντανό".