T.G.I. Friday's

Ο αλλιώτικος μπακαλιάρος & το αλμυρό κέικ

Ξέρω,ξέρω,είπα καθε εβδομάδα θα γράφω και μία συνταγή,αλλά δεν κράτησα το λόγο μου.
Ήτανε όμως μέρες τρελές αυτές οι τελευταίες,τι να κανω;Μια ζέστη,μια κρύο,μια καθημερινή,μια σαββατοκύριακο,μια νύχτα,μια μέρα!!!Πόσα να αντέξω κι έγω;Πώς να αξιολογήσω τι να σας τρατάρω με τέτοια ζαλούρα;Σήμερα όμως,μεγάλη εθνική εορτή, το βρήκα.Είχα την έμπνευση!!!Αργία είναι,ξεκούραστη είμαι ας μαγειρέψω το μπακαλίαρο μου λίγο διαφορετικά.Οχι και πολύ,για να μπορούμε να τον φάμε.

Ετσί αντί για να τον τηγανίσω απλά αλευρωμένο,τον ''πανάρισα''.Όχι όμως με σκέτη φρυγανία.Της πρόσθεσα corn flakes αλεσμένες στο blender και λίγο σησάμι (όπως έγραφε στην συσκευασία του-εγω μια φορα σουσάμι το λέω).
Είχα όμως αρκετό μπακαλίαρο για να τον κάνω όλο πανέ.Έτσι  έκανα και μπακαλίαρο κατσαρόλας.Τσιγάρισα λίγο κρεμμυδάκι,πρόσθεσα πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια και καρότο σε ροδέλες.Τα αχνισα λιγάκι και πρόσθεσα νερό,αλάτι,πιπέρι,ρίγανη,δάφνη,μπαχάρι,μαιντανό,λίγο τζίντζερ σε σκόνη και το χυμό ενός λεμονού.Τα άφησα να βράσουν και μόλις οι πατάτες άρχισαν να μαλακώνουν πρόσθεσα και τον μπακαλίαρο.Απέφυγα να ανακατέψω το φαγητό για να μην διαλυθούν πατάτες και μπακαλίαρος.Μέτα απο κανένα 20λεπτό το φαγάκι ήταν έτοιμο.
Τόσο το φαγάκι,όσο και το πανέ μπακαλιαράκι ,τα γεύτηκα παρέα με το Κικάκι και τον Κοσμά. Για όσους τους γνωρίζουνε μπορούνε να τους ρωτήσουνε εάν το φαγητό ήτανε νόστιμο (μου είπανε πως ήταν).Για όσους δεν τους γνωρίζουν...''στην κουζίνα γρήγορα!!!!''

Κι επειδή δεν κράτησα τον λόγο μου,σας κάνω δώρο τη συνταγή του αλμυρού μου κέικ.
Κέικ για σνάκ στην δουλεία,για συνοδευτικό της μπίρας και για το camping επίσης.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.(Κικάκι,Λιτσάκι και Θωμάκι τηλεφωνήστε μου να κανονίσουμε πότε θα σας το μαγειρέψω).

υλικά

2 μεγάλα φλιτζάνια του τσαγιου (=μφττ) σκληρά τυρία χοντροτριμμένα
1/2  φλιτζάνι του τσαγιού (=φττ)  σπορέλαιο
3 αυγά
2 φττ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (αν χρησιμοποιήσετε αγελάδος,βάλτε μια κουταλία κοφτή αλεύρι παραπάνω)
1 μφττ ζαμπόν ψιλοκομμένο
3 κουτλάκια του τσαγιού backing powder 
πιπέρι

εκτέλεση

Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών.
Στο μπώλ με τους κρόκους προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύω καλά.Χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγγα και την ενσωματώνω απαλά στο μείγμα των κρόκων.Βάζω τη ζύμη σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και ψήνω στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινήσει και βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη ζύμη να βγαίνει καθαρό.

Αυτά για σήμερα.Και του χρόνου λοιπόν.



2 σχόλια:

Ghallas είπε...

Μπακαλιάρος... την τιμάς την παράδοση Λένα, μπράβο. Του άλλαξες τα φώτα λίγο βέβαια, σαν τις μαθητικές εμφανίσεις στις παρελάσεις (συλλογισμός 4ου επιπέδου, μάλλον κάπου κόλλησα). Τώρα εγώ μπακαλιάρο για να μαγειρέψω πρέπει να έχω μείνει εγώ κι αυτός στον πλανήτη, αλλά το κέικ θα το αξιοποιήσω... θα βρω κάποιον(-α) να μου το φτιάξει.

Προς το παρόν, τσιγάρο και ντάκος..

Ανώνυμος είπε...

ma pote tha valeis ta lemonata revithia mu sto blog su?
os pote tha trefomaste me kreata, prosthese ligo osprio sto trapezi mas...i kalitera sto blog mas...